Elmarad az idei Oktoberfest

A sör sátor esetében legtöbbünknek az egyik leghíresebb sörbarát esemény, az Oktoberfest jut az eszébe. Az első Oktoberfestet 1810. októberében tartották meg, miután Lajos trónörökös – a későbbi I. Lajos király – feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt, és München teljes lakosságát meghívták az ünnepségre.


 
 
 

A világhírűvé vált Oktoberfest ma már minden évben, több mint hatmillió látogatót vonz Bajorország fővárosába, közöttük egyre több a külföldi. Javarészt olaszok, amerikaiak, japánok és ausztrálok látogatják. Az interneten található képeken a sör sátor alatt több ezernyi ember issza korsokból a sört, amit népviseletbe öltözött csinos felszolgáló lányok szolgálnak fel, miközben szól a sokszor élő zene, hihetetlen a hangulat, igazi össznépi tradicionális ünnep. Aki részt vett rajta és maga is megihatott egy vagy több korsó sört a sör sátor alatt, sétálhatott az utcai forgatagban, örök emlékként gondolhat rá.
 
Sok lelkes Oktoberfest rajongóra sokkolóan hatott a bejelentés, mely szerint 2020-ban a koronavírus járvány miatt nem rendezik meg a világ legnagyobb sörfesztiválját. A szomorú hírt április végén jelentette be Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke. Söder és Dieter Reiter, München főpolgármestere azzal indokolta a döntést, hogy egy ilyen nagyszabású és nemzetközi jelentőségű esemény túl nagy kockázatot jelentett volna megtartani. A hatalmas sör sátor tehát idén üresen marad. Az Oktoberfestet a történelem során – a két világháború évein kívül – eddig összesen három alkalommal törölték: 1854-ben és 1873-ban kolerajárvány miatt, majd 1923-ban a hiperinfláció miatt.